Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lepke fajták

 

Elterjedése [szerkesztés]

A káposztalepke a Brit-szigetektől és Dél-Skandináviától kezdve majdnem egész Európánát Észak-AfrikáigÁzsiában a Himalája déli vidékéig honos. A Himalájában 3700 méteresmagasságban is megtalálható.

Alfajai [szerkesztés]

  • Pieris brassicae brassicae
  • Pieris brassicae catoleuca
  • Pieris brassicae cyniphia
  • Pieris brassicae cypria
  • Pieris brassicae italorum
  • Pieris brassicae marghanita
  • Pieris brassicae ottonis
  • Pieris brassicae subtaeniata
  • Pieris brassicae vazquezi
  • Pieris brassicae verna

Megjelenése [szerkesztés]

Fehér szárnyai erősen erezettek, az elülső pár csúcsi része fekete, a nőstény szárnyain további egy-egy fekete folt található. Szárnyfesztávolsága 56-68 milliméter, hernyó hossza maximum 50 milliméter.

Életmódja [szerkesztés]

Gyakori lepke kertekben, szántókon, réteken, valamint más nyílt területeken. Április ésoktóber között 2–3 nemzedéke van. A legkülönbözőbb virágokon táplálkozik. 200-300 petéjét csomókban rakja káposztafélék vagy más rokon keresztesvirágú növények leveleinek fonákjára. A hernyók 4-10 nap alatt kelnek ki, majd 3–4 heti

1245608549.jpg

 fejlődés után bebábozódnak. Ezt megelőzőleg épületekben vagy a szabadban keresnek alkalmas védett helyet maguknak. A 2–3. nemzedék bábjai védett helyen áttelelnek. A káposztafélék megrágásával olykor tetemes károkat okoz.

 

 

 

 

 

 

Tarkalepkék

Közepes és nagy, ritkábban kis termetű lepkék tartoznak ide. Vannak közöttük gyenge repülők, de közülük kerülnek ki a hosszú távú rovarvándorlások rekorderei is. Elülső lábaik viszont fejletlenek, járásra alkalmatlanok. Az egész földön elterjedt, több mint 5000 fajt számláló család egyik, mintegy ezer fajsz számláló csoportját, a szemes lepkéket korábban önálló csoportként tartották nyilván. Magyarországról 42 tarkalepkefajt és 27 szemeslepke fajt találunk.
 
 
A tulajdonképpeni tarkalepkék élénk, napfénykedvelő, viráglátogató rovarok.
Gyorsan, és ha kell, zegzugosan repülnek. Hirtelen váltanak mind sebességet, mind pedig irányt. Sok faj imágó alakban telel át, ilyenkor barlangokba, padlásokra húzódnak. 
Hernyóik ugyan ártalmatlanok, de harcias megjelenésüek. Bibircsek, tüskék díszítik őket, s a amellett szőrösek.
Lombos fákat, csalánt és ibolyaféléket esznek. Bábjaikat vagy felfüggesztik, vagy a talajon hevernek. A legtöbb faj a trópusok lakója, ők a legtarkábbak.
Már a nevük is árulkodó, hiszen viráglepkék, dámalepkék, és bíborlepkék akadnak közöttük.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 41282
Hónap: 369
Nap: 7